Mateřská dovolená je dovolená!

20.01.2017 22:43

Určitě jste už někdy zaslechli postesknutí si maminky „na mateřské“ *, že to není žádná dovolená a proč se tomu tak říká. Mně ale připadá, že to určité společné rysy má. Tedy není to úplné válení u moře, ale pokud jste zažili nějakou trochu akčnější dovolenou, tak zde určitě nějaké podobnosti najdete. Mě napadají tyto:

 

1) Neustále zažíváte něco nového – stejně jako na dovolené, poznáváte nová místa, tak na mateřské zažíváte stále nové situace. Nevím, jak to bude dál, ale v prvním roce dítěte jsou ty změny opravdu časté a člověk se neustále musí přizpůsobovat.

 

2) Jste unavení – ačkoliv „dovolená“ je vnímaná jako odpočinek, tak tomu není vždycky, pokud se rozhodnete cestovat, navštívit nová místa, nebo dokonce sportovat, vylézt na nějaký ten kopec apod. bývá to obvykle docela dřina. A na mateřské? :-) (ale kamarádka mé kamarádky má prý kamarádku a té děti spinkají dobře po celou dobu už od narození :-) ...)

 

3) Často fotíte, natáčíte, píšete deníčky, prostě chcete si své zážitky uchovat. Na dovolené zachycujete různé památky, přírodu, zajímavá místa a sebe samozřejmě. Na mateřské fotíte sice stále své miminko, ale to se mění raketovou rychlostí až najednou zjistíte, že už to vlastně není miminko...??

 

4) Souvisí s bodem č. 3 – nad těmi fotkami, videi a deníčky se po čase zasněně rozplýváte. A i když víte, že jste si říkali „už nikdy“ ( když jste s tím těžkým batohem lezli do toho nekonečného kopce/když jste na porodním sále zažívali tu další a další kontrakci), tak si říkáte jaké to bylo krásné a třeba se i těšíte až to zažijete znovu.

 

* vím, že ten termín je nepřesný a že doma s dítětem může být i tatínek, ale nechci to nijak komplikovat, tak používám v článku termín mateřská

Diskusní téma: Mateřská dovolená je dovolená!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek